Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΩΝ ΕΥΧΩΝ - ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Ταξιδεύουμε στη μαγεία της Πολιτείας των Ευχών στις Σέρρες. Γνωρίζουμε την πιο όμορφη χριστουγεννιάτικη Πολιτεία της Μακεδονίας. Η Πολιτεία των Ευχών ήταν ένα Μεγάλο Σπίτι για όλους τους Σερραίους, οι οποίοι την τίμησαν με την παρουσία και την αγάπη τους. Μία Μεγάλη Παιδική Χαρά, η οποία άνοιξε την αγκαλιά της σε μικρά, αλλά και μεγάλα παιδιά. Με διάρκεια ένα μήνα ακριβώς, στις 6 Ιανουαρίου 2014, η Πολιτεία, έκλεισε τις πόρτες της, με την υπόσχεση να τις ανοίξει και πάλι του… χρόνου. Χαμόγελα ζωγραφισμένα στα πρόσωπα των παιδιών, τρεχαλητά, παιχνίδια, φωτογραφίες με τον Άγιο Βασίλη, πατινάζ, ατελείωτες βόλτες, άφθονο φαγοπότι, αστείρευτο κέφι, είναι μερικά από τα στιγμιότυπα της Πολιτείας. Απίστευτη ενέργεια, ψυχαγωγία, συγκίνηση και αγάπη. Σκηνικά που χωρούν στο νόημα των γιορτών. Ας γνωρίσουμε, λοιπόν, καλύτερα αυτήν την ξεχωριστή Πολιτεία… Την Πολιτεία των Ευχών! 



Γίνεται χριστουγεννιάτικη διοργάνωση χωρίς παγοδρόμιο; Δε γίνεται! Στήθηκε, λοιπόν, μία πίστα 300 τετραγωνικών μέτρων, στην οποία έπεσαν και ξανασηκώθηκαν χιλιάδες κόσμου, μικροί και μεγάλοι. Ο Βασίλης Δημάδης, εκπαιδευτής επί πάγου στο χώρο του παγοδρομίου, υπεύθυνος τόσο για την προστασία των παιδιών όσο και για την εκμάθησή τους, μας εξηγεί ότι «η διαδικασία εκμάθησης πατινάζ για έναν αρχάριο είναι απλή και γρήγορη. Όλα γίνονται πιο εύκολα όταν έχεις στο μυαλό σου ότι φοράς παπούτσια και όχι παγοπέδιλα». Πώς θα αποφύγουμε τις τούμπες και τα πεσίματα; «Μπροστά το κέντρο βάρους, λυγισμένα γόνατα και τα πόδια σε σχηματισμό γωνίας», μας επισημαίνει. Τέλος, ο Βασίλης μάς ενημερώνει ότι «από το παγοδρόμιο πέρασαν σχεδόν όλες οι ηλικίες, από 3 έως 80 χρονών», ενώ καταλήγει λέγοντας ότι «σημασία δεν έχει η ηλικία κάποιου, αλλά η αντίληψή του». Εκτός πάγου, συναντήσαμε τον Χαράλαμπο και τη Ζωή, οι οποίοι εξυπηρέτησαν με ανείπωτη χαρά και καλή διάθεση όσους έσπευσαν για μία βόλτα… επί πάγου. 


Μπαίνοντας στην Πολιτεία, δεξιά της εισόδου, ήταν στημένο το σπιτάκι των βιβλίων και των μυθιστορημάτων, των παραμυθιών και της… γνώσης! Η Σοφία, μία μορφωμένη και γοητευτική νέα, ήταν εκεί και υποδεχόταν όποιον ήθελε να «γευτεί» λίγο από… λογοτεχνία. Στα στοκ μπορούσε να βρει κανείς βιβλία από τον «Μάγειρα του Έρωτα» του Ζούτερ και το «Ζήσε Μαζί μου Αλλιώς» του Δαλάτση, μέχρι τον «Πειρασμό» της Οζακλιγκίλ και τη «Διαθήκη» του Perdue. «Οι Σερραίοι το ‘χουν ρίξει κανονικότατα στο διάβασμα», μας εξηγεί η Σοφία. Και συνεχίζει: «Φεύγουν πολύ τα παραμύθια, λόγω ημερών και λιγότερο τα λογοτεχνικά μυθιστορήματα». Θέλετε, όμως, να μάθετε τι προτιμούν οι Σερραίοι; «Περιπέτειες, αστυνομικά και αισθηματικά». Δεν αφήσαμε και τίποτα! 


Προχωρώντας βαθύτερα στην Πολιτεία των Ευχών, ως νεράιδα - τόσο όμορφη και γοητευτική - των ευχών, η σαγηνευτική παρουσία της Έλλης, η οποία προσέδιδε στο σπιτάκι των αρωμάτων με τις αισθησιακές μυρωδιές και τα αρωματικά έλαια μιαν άλλη αίγλη. «Κυρίως οι γυναίκες αγοράζουν αρώματα», θα μου πει. Τι αρώματα αγοράζουν οι Σερραίες, θα τη ρωτήσω. «Το χειμώνα προτιμούν τα βαριά και τα γλυκά και το καλοκαίρι τα ελαφρά και τα αισθησιακά». Ξέρουν τι κάνουν…
Στην Πολιτεία των Ευχών βρέθηκε και η Έλενα Ράπτη, η οποία έστησε το δικό της stand, με αφορμή την εκστρατεία και την ενημέρωση των Σερραίων πολιτών για την εξάλειψη της παιδικής βίας. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό Noize Radio μεταξύ άλλων δήλωσε: «Η υπόθεση θα λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις, αφού  θα συνεργαστεί με το Χαμόγελο του Παιδιού». Μάλιστα, η ίδια και οι συνάδελφοί της, στη διάρκεια της μέρας διένειμαν τη σύντομη ιστοριούλα «Η Κίκο και το Χέρι», μέσω της οποίας τα παιδιά μαθαίνουν τον Κανόνα των Εσωρούχων και τη διαφορά ανάμεσα στο αθώο και στο πονηρό άγγιγμα, καθώς επίσης και ένα φυλλάδιο με «7 τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας». 

Τα παιδιά, βέβαια, είχαν πολύ περισσότερους λόγους να περάσουν καλά, καθώς οι ευκαιρίες ήταν πιο πολλές. 




(Συγκρουόμενα αυτοκινητάκια, 14 σύγχρονα οχήματα ασφαλείας, σε μία πίστα 250 τ.μ.)


   

(Μπαλονοπισίνα).


 

 (Jumbing Τραμπολίνο).


 

 (Καρουζέλ 24 θέσεων, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, με προστατευτικά κάγκελα). 


 

 (Φουσκωτό Κάστρο, μεγέθους νταλίκας). 




   (Τρενάκι μεταφοράς επισκεπτών χωρητικότητας 46 θέσεων, μήκους 10 μέτρων).




(Ο Άγιος Βασίλης ήταν στην Πολιτεία των Ευχών και φωτογραφήθηκε με όλους).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου